Leírás
Agave celsii var. albicans ,mexikói fehér agave magok!
Termék mennyiség: 3db mag
Ehető,szárazságtűrő!Különlegesség!
Tőlevélrózsás, levél pozsgás évelő.
Levelei lándzsásak, az élük szúrós, a hegyük tövisesen szúrós; színük a világoszöldtől a hamvaskékig terjedhet — ez utóbbi árnyalat a párolgást csökkentő viaszos bevonatnak köszönhető.
Zömök szára másodlagosan elfásodik.
Végálló virágzata felálló virágszáron fejlődik ki.
A virágok többnyire fehérek, némely fajok virágai sárgás vagy zöldes árnyalatúak.
A növény szára és a levelek töve a nem zöld rész ehető, meglehetősen sok szénhidrátot tartalmaz; az alkoholos italok erjesztésénél is ezt a sajátosságát használják ki.
A tápanyagtartalom és egyúttal a növény élvezeti értéke is a növény korával javul.
A pH 5–6 savtartalmú agávélé tápértéke 100 ml-enként mintegy 300 kalória. A tápanyagok 90-93%-a fruktóz és glükóz, de vannak benne más egyszerű cukrok is és egy kevés vas.
A fiatal virágzó tövek és a virágok is ehetők sütve vagy főzve, de akár nyersen is.
Mexikó északi területein és az USA délnyugati részén az agávé elkészítésének leggyakoribb módja az ún. gödörben sütés volt — úgy tűnik, ez az módszert délebbre nem ismerték.
A mai Tehuacán környékén a megfőzött agávéleveleket tojással habarták.
A legtöbb pozsgáshoz hasonlóan jellemzően száraz éghajlaton él. Lassan növekszik, de a legtöbb faj meglehetősen nagyra: több méter átmérőt érhetnek el.
A hőséget, a tűző napot jól viseli.
Vegetatívan, sarjairól könnyen szaporodik, illetve magról szaporítható.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.